Het sensuele spel

Wij gaan uit van een centrale rol van de tastzin. In een holistische benadering  — het inzicht dat de Nieuwe Tijd de Westerse mens heeft gebracht —  betekent dat we daarmee de gehele mens insluiten; we moeten dan zelfs de relatie tot de ander meenemen. Deze tekst gaat dus vooral over massage als spel in wisselwerking met de ander. Het gaat over gewenste intimiteiten, zonder dat we daarbij meteen aan seks denken.

Denk niet dat massage iets is voor de specialist. Iedereen kan masseren; het is slechts een kwestie van durf en doen! Wel zijn er een paar voorwaarden om het veilig te houden: Allereerst houden we ons verre van therapie; vervolgens moet iedere aanraking goed en veilig voelen.

Onze kleding zullen zo-nu-en-dan we opzij moeten leggen, want masseren doen we over de vrije huid, zodat we ten volle kunnen genieten van de sensatie die onze tastzin ons brengt. Voor de gevoelsmatige gelijkwaardigheid is het beter dat we dan beiden naakt zijn. In een massage gaan we uit van die gelijkwaardigheid en dus spreken we over partners; daarbij onderscheiden we de passief- en de actiefpartner. De term masseur laten we voor de afstandelijke verhouding met de professional.

Genieten van de voorpret

De voorpret begin reeds met het zoeken naar onze sensuele speeltjes. De winkel met huishoudelijke artikelen brengt al het één-en-ander. Een vegertje met lange, zachte, gladde haren bij voorbeeld. De magic duster is een gewild streelartikel onder onze cursisten; de effen kleur is beter voor de sfeer. Een handschoen van kunstbond kunnen we vinden bij de spullen voor de auto. Misschien ontdekken we zelfs verschillende soorten. Het is even zoeken en dan keuren door onze eigen huid te strelen. De plumeau met lange haren is wat moeilijker te vinden. Een ouderwets borstel-winkeltje kan soms uitkomst bieden. Voor plumeaus met haren van kunststof kunnen we bij een zaak voor huishoudelijke artikelen terecht; die bij de computerzaak zijn te electro-statisch.

De speeltjes testen we dus op onze eigen huid; indien mogelijk tevens op die van onze partner. We kunnen daarvoor onze arm of wang gebruiken. Smalle kwasten zijn niet zo zinvol. Over het algemeen geldt dat een kwast minstens 6 centimeter breed moet zijn. Dit heeft te maken met de afstand van de gevoelszenuwen op de huid van de romp. Grote veren, zoals struisvogel- en pauwenveren zijn erg kwetsbaar. Bovendien voelen ze in het begin niet altijd goed. Soms kunnen we ze vinden in een luxe bloemenzaak. Zoek een paar mooie uit en zorg er voor dat ze bij het verpakken niet beschadigen! Voor ideeën over de massage met olie halen we nog een aardig boekje over sensuele massage (boekjes voor zelf-therapie en drukpuntmassage zijn niet geschikt). We maken kopieën van de belangrijkste pagina's en stoppen deze in een map met plastic hoesjes, zodat we ze tijdens de massage met olie kunnen raadplegen zonder dat het papier doorzichtig wordt. Over het streelwerk zijn er helaas nauwelijks boekjes verschenen. Misschien heeft de videotheek of bibliotheek nog een DVD over massage, maar ook hier is het aanbod wat schraal. Verder kunnen we natuurlijk ook op het web kijken.

Reeds bij het testen van de speeltjes merken we al, dat er een verschil is tussen onszelf strelen en het laten strelen. Als we onze ogen dicht doen is dit verschil nog sterker. Fout-aanraken kan gebeuren; we moeten dit zoveel mogelijk vermijden! Het belangrijkste voorbeeld van fout-aanraken is kietelen. Kietelen kan trauma's veroorzaken! Ouders dienen er op te letten, dat hun kinderen niet worden blootgesteld aan een dergelijke vorm van negatief aanraken.