Een eerste massage

De beste plaats voor ons massagespel is de huiskamer. Zet de kachel wat hoger; schuif de meubels opzij voor een vrije plek op de vloer en maak de kamer gezellig met kaarslicht. Soms kunnen we de kamer zo inrichten, dat er een vaste plek ontstaat. Het is beter om al enige tijd voor de massage naakt te zijn; door de gewenning aan de omgeving krijgen we het dan minder snel koud, bovendien is de spanning er dan vanaf. Een ondergrond van oude dekens bedekt met een laken voldoet prima. Bij rugklachten kan een massagetafel nodig zijn. Het masseren op de tafel komt echter afstandelijker over. Verder moet we bepalen of en wanneer we olie gaan gebruiken. Massage-olie is tegenwoordig bij iedere drogist te verkrijgen. De gevorderde masseur heeft nauwelijks olie nodig. De beginner moet beseffen dat massage met olie veel eenvoudiger is als zonder olie. Zachte strelingen zijn echter niet met olie te combineren. In de praktijk gaan we dus vaak halverwege de sessie over naar het gebruik van olie.

Deze keer beginnen we met het verkennen van onze speeltjes. De olie blijft dus nog even in de fles. We loten wie het eerst passief is, ofwel gaat liggen. Herhaal iedere aanraking  — mits deze helemaal goed voelt —  een tiental keren. Voelt het niet goed dan stoppen we. Dit herhalen geeft rust aan het gebeuren. We beginnen op een veilige plaats, zoals de bovenrug of de billen. We wisselen een aanraking of streling af met een zelfde aanraking met de hand. Ondertussen communiceren we hoe de streling overkomt. Denk er om dat we tijdig van rol wisselen. Het kan zijn, dat we dit sensuele spel zo leuk vinden, dat we aan de massage met olie niet toekomen. Bij meer ervaring kunnen we naar passiefoefeningen kijken. Dat we niet aan olie toekomen is niet erg; een volgende keer beginnen we meteen met olie.

Het is nu tijd om over te gaan naar olie. We eventueel eerst een pauze nemen. Vervolgens leggen we speeltjes op zij, opdat ze niet vet kunnen worden. Ook gaan we er vanuit, dat de olie al enige tijd in de warme kamer staat, zodat ze niet te koud is. Onze partner gaat op de buik liggen. We gieten wat olie in het kuiltje van de palm van onze linker hand. Vervolgens leggen we de andere hand er boven op, zodat we de olie kunnen verwarmen en verdelen. Dan strijken de olie uit op een bil van onze partner. We herhalen dit totdat beide billen en de bovenbenen een dun laagje olie dragen. De bil is een veilige plaats om een iets stevigere massage te proberen. We beginnen nu met een cirkelvormige streling op de bil die het dichtste bij ligt. Als het niet wil glijden mogen we iets meer olie aanbrengen. Vlak boven de billen liggen de nieren. In dit lendengebied mogen we voorlopig geen druk uitoefenen, want de nieren zijn kwetsbaar! Een zachte streling echter is ook hier geen probleem.

Op de bil vergroten we de druk iets, zodat het weefsel minimaal indrukt. We herhalen de cirkelvorm een aantal malen. Dit is onze eerste cirkelvormige effleurage. Na een tiental cirkelvormige loopjes, kunnen we in communicatie met onze partner de druk nog iets opvoeren. Het moet echter ten alle tijden goed blijven voelen; pijn past niet in een massage. Dan pakken we de andere bil aan. Vervolgens glijden we met onze handen naar de schouders, waarbij we in de lendenen  — het gebied van de nieren —  geen druk uitoefenen. Op de bovenrug maken we lange ellipsen (de cirkelvorm gaat over naar op-en-neer). Voorlopig laten we de lendenen daarbij links liggen. Het zo op-en-neer glijden benoemen we met de term gecombineerde-effleurage. Nadat we de bovenrug zo hebben afgewerkt kunnen we eventueel doorgaan met ideeën uit ons boekje.