Aan de slag met HTML5

Hoe begrijpen robots mensenwerk

Het maken van een vindbare site over naakt yoga is moeilijker, dan ik ooit dacht. Toen haptotantra ontstond was er een voor het naturisme een positieve beweging in de cultuur. Tijdens het ontstaan van deze site stond de cultuur van ‘het vrije lijf’ op een hoogtepunt.

Het web heeft echter zo zijn eigen regeltjes! De eerst goede vindbaarheid in de zoekmachines ging plotseling rap achteruit. We werden door bots (robots) beoordeeld als webonwaardig, ofwel alleen toegankelijk voor mensen die bewust dat zogenaamde plusje zoeken.

We dachten eerst aan frames

Nu zijn frames niet zo vriendelijk voor zoekmachines. Dat stond toen in menig boek over HTML. Voor ons echter was het de enige eenvoudige mogelijkheid, om  — na de eerste experimenten met HTML 2 —  een site met uitstraling te bouwen.

Als je mensen enthousiast wilt maken voor een activiteit, dan is zo'n uitstraling wel degelijk van belang. Inmiddels staan de eerste test-pagina's reeds op het wereldwijde web. Dit is zo'n experimentele pagina. Bij het smaller schuiven doen deze voorbeelden het al aardig. Tot ca. 350 pixels (smal) is de tekst goed te lezen. Echter is in deze smalle vorm de Lay-out aan de linker zijde soms nogal onevenwichtig. Verder is rechts rafelig; misschien moeten we aan uitvullen denken. Voor die uitstraling moet er dus nog veel gebeuren.

Louis van Gorkom maakt een Ploeghouding uit yoga.

Ook is in de smalle toestand een lang menu nogal storend. Bij een kort menu kan het wel, want mensen bezoeken een goed ogende site, zowel vaker als langdurige. Toen werd de scheiding tussen opmaak en tekst opgeofferd aan de lay-out van de site. Nagenoeg iedereen deed dat zo! CSS stond nog in de kinderschoenen. Nu met HTML5 is het de bedoeling, dat we een strikte scheiding aanhouden. De lay-out is voorbehouden aan het CSS-file. De inhoud krijgt structuur binnen <body> van het html-file (htm).

Maar laten we niet teveel vooruit lopen op de zaken. Het zwart gekleurde Webwerk ontstond in de zoektocht naar een frame-vrije lay-out. Een ander idee: ‘De creatie van een achterdeur,’ bleek het probleem met de zoekmachines eerder op te lossen, dus Natspel.nl bleef lichtblauw. Later kwamen er de donkerblauwe pagina's bij voor wat in HTML5 in <aside> staat. Het zal onze vrijwilligers van het Natspelteam geruime tijd kosten om vertrouwd te raken met de nieuwe mogelijkheden van HTML5.

De overgang naar HTML5

Een snelle overgang is ook niet nodig, want de meeste browsers blijven frames ondersteunen. Zoekmachines echter geven nu al de voorkeur aan sites, die in een standaard HTML5 zijn geschreven. Dus komt er een moment, dat we de sites Natspel.nl en Haptotantra.nl pagina voor pagina moeten overzetten naar HTML5. Dit zal dan eerst gebeuren binnen Webwerk, zodat de werkelijke overstap via het veranderen van een link kan gebeuren.

De Nederlandse versie krijgt dus een plek in de map ‘nl’. Eerst kijken we hier naar het leerproces, dat er nu op ons afkomt. Ik en anderen uit het Natspelteam hopen hier te komen met tips ter ondersteuning van dit proces. Verder kan dit team enige aanvulling goed gebruiken. Het wordt zeker een heel karwei.

De afbeeldingen die we in deze tests gebruiken komen gewoon uit het materiaal van de huidige Natspel-site. We voelen er niets voor, om toe te geven aan de huidige preutse trend in de cultuur. We zwemmen dus bewust tegen de stroom in. Wie daar niet tegen kan moet niet bij ons wezen; een beetje confrontatie kan geen kwaad. Misschien is dit een aanzetje in een wending van de huidige trend. Met het aanklikken van ‘Article (tag)’ in het menu  — of op de voorafgaande link —  kunnen nu duiken in de techniek van HTML;

Natugroetjes, Louis van Gorkom.

Helaas hebben wij tegen onze zin de oude, blauwe Natspel-stek plotseling moeten verwijderen. Voor de nieuwe route lees verder op Haptotantra.